Ta hand om ett ödehus

Ibland hittar du det perfekta läget och det finns redan ett hus där. Det har stått öde i många år, kanske årtionden, men det betyder inte att du ska riva och bygga nytt. Ur miljöaspekt och ekonomiskt är det vettigare att rädda ödehuset och renovera upp det till sin forna glans. 

Besiktningen

Det kommer att gå dåligt, men det vet du redan. Du kan se när du går igenom huset att det finns problem. Ibland har vattenrören hållit, ibland har de brustit och skapat större vattenskador. Eventuella skorstenar kommer att få eldningsförbud och taket kan behöva bytas. Se inte besiktningen som ett nederlag eller som en metod att få ett perfekt hem. När det kommer till ödehus handlar besiktningen om att få veta vilka som är de största problemområdena och vad som borde prioriteras i renoveringen.

Riva

Allt material som är ruttet och skadat kan kasseras, det har du ingen användning av. Kontakta en firma och hyr en container under en vecka eller två, passa på att riva ut allt ni kan som inte har bärande funktioner och låt firman köra bort det. Hittar du möbler och inredning som inte faller dig i smaken, behöver du inte kasta det. Det finns många som söker efter gamla originalkök och antika möbler. Du behöver bara lägga upp en annons som bortskänkes så kommer folk att flockas till gården. Rädda gamla fönster om det går, lokala hantverkare kan annars ta fram nya fönster med samma mått och det är inte ens så stor prisskillnad.

Arbetsplan

Lägg upp en plan på vad ni ska göra, vilka metoder ska ni använda och vilka som ska göra jobbet. En del klarar ni säkert av att göra själv men har ni lite tid och lust till renoveringen kan ni hitta hantverkare som riktar sig mot äldre hus och låta dem hjälpa er att komma fram till en bra återbyggnadsplan. Som renoveringsnybörjare finns det mycket att lära, omringa er med rätt personer så kommer ni att vara egna experter när huset är färdigt (i den mån man kan säga att ett hus någonsin blir färdigt).

I en arbetsplan ska alltid det mest väsentliga prioriteras. För ödehus gäller det att det är tätt och alla gamla vattenskador och hål åtgärdas. En av de första funktionerna som du vill ha är fungerande el. Du vill kunna arbeta i huset även om det blivit mörkt ute. Därefter kommer rinnande vatten och ett fungerande kök eller badrum. Lista vad som behöver göras och vad ni kan skjuta på framtiden. En del saker såsom att bygga ett garage eller inreda gästrummet kan skjutas till en obestämd framtid. Kök och badrum kan vara målet för första året om utsidan är tät. Nästa år kan ni tackla fasaden eller taket, troligtvis behöver ödehuset åtminstone målas. Fortsätt på liknande sätt så får ni inte bara en arbetsplan, ni har också ett schemat att följa.