Stopp i avlopp

Förr eller senare kommer du att uppleva ett stopp i något avlopp i huset eller lägenheten. Det är inte ovanligt att det händer. Sedan beror det på om stoppet är av mer allvarlig karaktär eller om det är ett enklare stopp som du själv kan avhjälpa. Om du inte kan lösa det själv, behöver du kontakta en rörmokare för hjälp.

stopp-i-avlopp

Ta hjälp utifrån

Prova först att göra nedanstående tips, men om du fortfarande har stopp efter det måste du kontakta någon professionell som kan hjälpa dig att få upp proppen. Det brukar lösa problemet omgående om det inte är så illa att det är oerhört gamla rör som gått isär av tjäle eller något annat. Ligger rören för nära ytan kan det hända att de fryser och då kan de absolut avhjälpas med varm tryckluft.

Prova husmorsknepet

Det allra första man bör tänka på när man fått stopp i avloppet är att avloppet är till för vatten, inget annat. En bra start är att blanda bikarbonat, salt och ättika ner i avloppet och låta det stå en stund, för att sedan spola med varmt vatten.

Propplösare

Skulle husmorsknepet inte hjälpa, finns det en del bra medel på marknaden som kan lösa upp proppen i ditt avlopp. Det finns propplösare på flaska som du kan använda dig av. De fungerar så att du häller i en del av innehållet i flaskan rakt ner i avloppet som du upplever stoppet i. Du väntar en liten stund och sedan häller du på kokande vatten. Är det av den enklare karaktären, kommer proppen ha lösts upp och spolats vidare med varmvattnet.

Vaskrensare

Det finns även en fin vaskrensare på skaft som du kan sätta över avloppet och dra upp och ned med. Då brukar proppen kunna släppa och åka iväg. Se alltid till att spola rikligt med varmt vatten när du ser att proppen åkt iväg, spola iväg den så långt du bara kan.