Röja i trädgården

Med hus kommer tomt och med tomt kommer mer underhåll. Det är varken snyggt eller praktiskt att låta trädgården sköt sig själv. Högt gräs lockar exempelvis oinbjudna småkryp och ormar. Träd som får växa obehindrat kommer att växa långsammare och kan få fullt med döda grenar. Det är alltså bra att då och då röja upp i trädgården och vilken årstid passar bättre än sommaren?

Beskärning

Vi beskär våra buskar och träd så de ska få rätt form, ta bort det som är dåligt eller för att uppmuntra växterna och träden att bli större. Olika växter har olika beskärningstider men majoriteten passar att beskära under JAS-perioden, det vill säga under juli-augusti-september. Du kan läsa på flera platser hur du ska beskära olika växter för lyckat resultat. En del passar för formklippning medan andra ska du vara mer försiktig med. Tar du hand om dina buskar och träd kommer de att frodas och växa sig starka.

Avfallet från beskärning tar du hand om direkt på tomten. Du kan lägga ris, mindre grenar och löv i en kompost, större grenar kan du köra genom en kompostkvarn för att strimla avfallet och stör ut över komposten. Det är perfekt och lättnedbrytbar näring för trädgårdskomposten. Tänk på att varva din kompost med torra grenar och löv samt nyklippt gräs och vissnande blommor för att få igång förmultningen.

Gräsklippning

Det är egentligen en typ av konst, inte bara att klippa när du tycker att det ser långt hur. Du ska börja klippa på gräsklipparens högsta nivå och gå nedåt till lägst. Du borde aldrig kapa mer än en tredjedel av gräsets längd. Bra och vassa knivar i gräsklipparen är viktigt, annars slits grässtrået av istället vilket kan leda till sjukdom eller döda fläckar. Låt gärna några gamla löv ligga kvar på gräsmatten och klipp sönder dem. Maskar och småkryp tar hand om dem och gräset får extra näring. Kratta dock alltid undan eklöven då de innehåller garvsyra, ett ämne som gräs inte gillar.