Husets viktigaste konstruktion

Taket ett av husets viktigaste konstruktioner. Som oftast så utsätts taket för massiva påfrestningar av snö, regn och blåst. Men också sol värme. Det är viktigt att man har ett tak som står emot alla dessa påfrestningar.

Det är viktigt att det är en ordentligt konstruktion när man bygger ett tak, allt från takstolar till den taktäckning som man väljer. Hos Träguiden kan du läsa mer om exempel och olika lösningar beroende på vilken taktäckning som ska användas. Det gäller att bygga så att det klarar av snömängder som kan finnas i vårt avlånga land och hålla för den belastning som snö kan vara.

Mycket är en smaksak vilket typ av tak man vill lägga, vissa föredrar traditionella tegelpannor och dessa kan passa bra på ett äldre hus. Modernare hus så kanske plåttak passar bäst. Hos företaget Falsat kan du hitta en takplåt som är falsad till ett betydligt lägre pris än annan takplåt.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att underarbetet är ordentligt gjort efter konstens alla regler. Spelar ingen större roll vilken taktäckning du väljer om det är dåligt gjort under. Följ de instruktioner som finns för de specifika tak som du planerar att lägga.

Ett välgjort plåttak kan hålla 30-40 år så beroende på din ålder så kanske det håller i alla fall din livstid om ni väljer att bo kvar i samma hus. Taken behöver även underhållas, det gäller att se till så att taket är skadefritt och håller tätt. Kolla också upp hängrännor och ta bort all löv och skräp som har en förmåga att fastna däri.