Få bättre likviditet i företaget

De flesta företag har någon gång problem med likviditeten. Kanske är det lågsäsong, kanske har företaget stora kostnader som måste betalas innan intäkterna kommer in på kontot eller så kanske företagets kunder är sena med betalningarna. Oavsett anledning är det viktigt att snabbt få ordning på likviditeten för att inte äventyra företagets ekonomi.

Hur förbättra likviditeten?

Ett vanligt sätt att förbättra likviditeten i företaget är att öka rörelsekapitalet genom att låna pengar. Här följer några olika alternativ till finansiering;

  • Fakturaköp/belåning – möjliggör för företaget att få pengar för fakturorna direkt när de ställs ut. Perfekt för företag vars likviditetsproblem är konstanta över tid.
  • Företagslån – en större klumpsumma pengar som sedan amorteras av, vanligtvis under ett till två år. Passar bra för att lösa tillfälliga likviditetsproblem.
  • Checkkredit/kreditlina – gör det möjligt att låna pengar löpande upp till ett viss limit. Fördelen är att ränta endast behöver betalas för pengarna som faktiskt används. Nackdelen är att det främst är traditionella banker som erbjuder checkkredit vilkas krav på kreditvärdighet är svåra för småföretag att leva upp till.

Oavsett vilken typ av finansiering du väljer är det viktigt att jämföra räntor och andra villkor hos olika aktörer. Idag finns flera webbsidor som hjälper dig med just detta. Klicka dig vidare online!