Effektivt företag

Vi vill alla tjäna pengar på vårt företag. Men det är lätt hänt att pengarna börjar rinna en ur fingrarna. Det som fungerat från starten har nu börjat fallera. Hur gör man för att få tillbaka effektiviteten och lönsamheten?

De anställda

En av de bästa resurserna du har är dina anställda. Deras röst om företaget är en viktig ingrediens i ditt rykte. Om de är nöjda kommer de att tala bra om företaget och är de onöjda… vi har alla hört våra vänner klaga på sina jobb och har därmed en negativ bild av företaget. University of Kansas har gjort en undersökning som visar på att anställda är mer nöjda med sina liv och arbete om arbetsplatsen innehåller förmåner och glada saker. Om det inte finns något brådskande att göra på kontoret, låt de anställda få gå hem lite tidigare någon gång då och då. Ingå i friskvårdsavtal och uppmuntra alla anställda att leda aktiva liv.

Mätinstrument

En av de bästa investeringarna du kan göra är att skaffa mätinstrument som kan ta fram statistik och visa vad som fungerar bättre och sämre i företaget. Se över hur bra kundtjänsten fungerar. Om en produkt får mycket klagomål och frågor kanske man borde se över den varan. Har man maskinföretag kan det vara bra att skaffa en mjukvara som mäter hur effektiv maskinerna är och om ni utnyttjar dem på rätt sätt för att få högsta möjliga lönsamhet.

Undersök marknaden

Det kanske var längesen som ni gjorde ett stickprov på marknaden? Dags att göra undersökningar och förfrågningar. Det är viktigt att veta vad kunderna vill ha, lista ut nästa steg och erbjuda dem saker som de inte ens visste att de ville ha förrän du började erbjuda det. Marknaden skiftar snabbt och man ska alltid hålla ett öga på den. Trenderna kan svikta och ge plats för nya saker och i och med att tekniken gör stormsteg varje dag är det bra att läsa tekniknyheter för att se vad som blir nästa stora sak. Även om du själv inte tillhandahåller tekniska saker så är det tekniken som bestämmer hur kunderna vill beställa sina saker och så vidare.