Det högteknologiska huset

Våra hem är fulla av smarta lösningar och teknologiska under. Du kan redan i dag bo i ett högteknologiskt hem. Är du på G att renovera eller bygga nytt kan vi tipsa om flera bra tips som ger dig teknologiska lösningar och smarta funktioner. 

  • Elektromekaniska lås – de är egentligen tänkt att installeras i allmänna utrymmen men fungerar lika bra i ditt eget hem. Ett elektromekaniskt lås låser dörren automatiskt när den slår igen, du behöver aldrig fundera på om du ha låst ytterdörren innan du går och lägger dig eller åker till jobbet. Du behöver en elektriker för att göra installationen men du behöver inte byta ytterdörr. Du plockar helt enkelt ut låskistan i dörren och köper en elektromekanisk variant i samma storlek.
  • Styra el med en app – det finns flera system för att göra ett ”smarthus” där du styr elen med en dosa eller app direkt i mobilen. Du kan styra lampor, ljud, tv, internet och liknande med bara några knapptryck. Det går också att skapa scheman så att lamporna tänds när du kommer hem och att stereon startar på en viss radiokanal när ditt favoritprogram börjar. Det svåra är att hålla sig till ett enda system. Lösningen är att använda en hubb som klarar av många system och kan använda dem tillsammans.
  • Casting – du behöver inte längre dra kablar och fixa inställningar på alla datorer och tv-apparater för att se en film. Du kan använda din telefon och ett usb-tillbehör för att casta mobilens skärm till teven. Du behöver inte köpa en smart-tv för att nyttja flera smartfunktioner. Mobilen står för smartheten och tv för den stora skärmen. Tänk bara på att ha en stabil uppkoppling till internet.

Är du i färd med att totalrenovera ditt hus så finns det ingen anledning att inte gå på de teknologiska lösningarna som idag finns. När du ändå håller på så är det lika bra förbereda så gott det går för framtiden. När allt är klart så blir det mycket svårare men också dyrare att i efterhand montera in digitala lösningar i hemmet.